Pati Jules Verne

Reforma d’un pati interior amb piscina a Barcelona ciutat

En aquest projecte hem transformat completament un pati d’ús privat que inicialment presentava una partició totalment transversal on les diferents àrees quedaven molt dividides i la sensació de profunditat es perdia molt. Per tant, com a primera premissa estava unificar tot l’espai, per crear zones més ambivalents sense estar condemnades per les particions i perquè des de dins de l’habitatge es pogués veure tot.

Alhora, s’havia de conservar el xiprer de grans dimensions i les jardineres, excepte la jardinera central que dividia l’espai. En aquest sentit, la vegetació ha estat canviada parcialment per una altra que requerís menys cures i que es mantingués verda durant tot l’any. I les jardineres han estat revestides d’acord amb els materials utilitzats en la resta del pati.

Un altre requisit era tenir una piscina. Aquesta no es podia construir excavant cap avall, per la qual cosa per al disseny es va aprofitar l’alçada existent de les jardineres per plantejar que aquesta fos l’alçada màxima de la piscina. Es va optar per una piscina petita de 2,50×1,70 m i amb una profunditat de 0,90 m, amb un sistema de cloració salina. I es va folrar tota l’estructura i la maquinària amb lamel·les de fusta. Com a curiositat, per poder entrar la piscina prefabricada de polièster es va haver d’utilitzar una grua de grans dimensions, ja que l’accés a nivell de carrer no era possible.

Un altre aspecte destacat ha estat el disseny de la il·luminació. Per gaudir-ne també durant la nit s’han instal·lat diferents sistemes d’il·luminació exterior. Amb tires LED s’ha volgut ressaltar tot l’envoltant de fusta, creant un efecte molt atractiu i elegant. Els focus per il·luminar amb més llum les diferents àrees o per il·luminar la vegetació de les jardineres. I a la zona de la barbacoa s’hi han instal·lat unes garlandes més decoratives, creant un ambient més divertit i acollidor.

A la zona “chill out” s’ha mantingut la pèrgola original. Aquesta ha estat restaurada i s’hi ha afegit un tendal amb un sistema automatitzat amb l’opció de poder obrir-lo des de dins de l’habitatge per regular l’entrada de llum natural a l’immoble.

La barbacoa s’ha ubicat sobre un taulell amb molta superfície de treball i una pica. S’ha utilitzat un revestiment sintètic Dekton Danae amb diferents tons beix, que és el mateix que s’ha instal·lat a la part superior de la jardinera.

ixí mateix, s’ha buscat unificar tot el terra amb un revestiment porcellànic destonificat com si fos pedra natural perquè es vegi menys brut i per facilitar la neteja, i més amb el xiprer que taca molt.

Fotografies: Irene Díaz

Descobreix l’evolució de les obres del pati amb aquest espectacular time-lapse

Característiques

Reforma d’un pati interior amb piscina a Barcelona ciutat

En aquest projecte hem transformat completament un pati d’ús privat que inicialment presentava una partició totalment transversal on les diferents àrees quedaven molt dividides i la sensació de profunditat es perdia molt. Per tant, com a primera premissa estava unificar tot l’espai, per crear zones més ambivalents sense estar condemnades per les particions i perquè des de dins de l’habitatge es pogués veure tot.

Alhora, s’havia de conservar el xiprer de grans dimensions i les jardineres, excepte la jardinera central que dividia l’espai. En aquest sentit, la vegetació ha estat canviada parcialment per una altra que requerís menys cures i que es mantingués verda durant tot l’any. I les jardineres han estat revestides d’acord amb els materials utilitzats en la resta del pati.

Un altre requisit era tenir una piscina. Aquesta no es podia construir excavant cap avall, per la qual cosa per al disseny es va aprofitar l’alçada existent de les jardineres per plantejar que aquesta fos l’alçada màxima de la piscina. Es va optar per una piscina petita de 2,50×1,70 m i amb una profunditat de 0,90 m, amb un sistema de cloració salina. I es va folrar tota l’estructura i la maquinària amb lamel·les de fusta. Com a curiositat, per poder entrar la piscina prefabricada de polièster es va haver d’utilitzar una grua de grans dimensions, ja que l’accés a nivell de carrer no era possible.

Un altre aspecte destacat ha estat el disseny de la il·luminació. Per gaudir-ne també durant la nit s’han instal·lat diferents sistemes d’il·luminació exterior. Amb tires LED s’ha volgut ressaltar tot l’envoltant de fusta, creant un efecte molt atractiu i elegant. Els focus per il·luminar amb més llum les diferents àrees o per il·luminar la vegetació de les jardineres. I a la zona de la barbacoa s’hi han instal·lat unes garlandes més decoratives, creant un ambient més divertit i acollidor.

A la zona “chill out” s’ha mantingut la pèrgola original. Aquesta ha estat restaurada i s’hi ha afegit un tendal amb un sistema automatitzat amb l’opció de poder obrir-lo des de dins de l’habitatge per regular l’entrada de llum natural a l’immoble.

La barbacoa s’ha ubicat sobre un taulell amb molta superfície de treball i una pica. S’ha utilitzat un revestiment sintètic Dekton Danae amb diferents tons beix, que és el mateix que s’ha instal·lat a la part superior de la jardinera.

ixí mateix, s’ha buscat unificar tot el terra amb un revestiment porcellànic destonificat com si fos pedra natural perquè es vegi menys brut i per facilitar la neteja, i més amb el xiprer que taca molt.

Fotografies: Irene Díaz

Descobreix l’evolució de les obres del pati amb aquest espectacular time-lapse

Abans i després

Altres projectes relacionats

Rocafort

Marina

Diagonal